Organizations, state and power struggles in the age of digitalization and datafication

La digitalització i la datificació han esdevingut recentment una important línia de recerca en l'estudi de les organitzacions. Això és degut al fet que les tecnologies digitals no només són omnipresents a l'esfera social, sinó que tenen un profund impacte en la reconfiguració d'organi...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores Corporativos: Universitat Ramon Llull. ESADE Business School. Societat, Política i Sostenibilitat institució que concedeix un diploma acadèmic (institució que concedeix un diploma acadèmic), Escola Superior d’Administració i Direcció d’Empreses (-)
Otros Autores: Amjad, Obaid, autor (autor), Murillo, David, supervisor acadèmic (supervisor acadèmic)
Formato: Tesis
Idioma:Inglés
Materias:
Ver en Biblioteca Universitat Ramon Llull:https://discovery.url.edu/permalink/34CSUC_URL/1im36ta/alma991009804840006719
Descripción
Sumario:La digitalització i la datificació han esdevingut recentment una important línia de recerca en l'estudi de les organitzacions. Això és degut al fet que les tecnologies digitals no només són omnipresents a l'esfera social, sinó que tenen un profund impacte en la reconfiguració d'organitzacions i societat en general. En aquest sentit, la literatura acadèmica recent ja ha problematitzat prou el costat fosc de la digitalització, remarcant el creixent poder de les corporacions i el progressiu desempoderament de la ciutadania davant de les pràctiques extractives de les primeres. Partint del reconeixement de la influència creixent de la digitalització a la societat, aquesta tesi busca descobrir el paper de diferents actors tant en l'organització com en la resistència al poder a l'era de la digitalització. La pregunta que guia la recerca és doncs la següent: com s'organitzen les relacions de poder i resistència entre empreses, estat i ciutadans en relació amb la digitalització? Si la introducció construeix la base argumental per analitzar la nova distribució de poder a l'era de la digitalització; el segon capítol aporta una anàlisi qualitativa sobre com es mostra la resistència organitzada a la datificació organitzada per les grans corporacions. El tercer capítol explora críticament el paper de l'Estat en la protecció de la privadesa digital a través de la regulació. Finalment, el quart capítol mostra una anàlisi empírica de cas on es presenta l'activisme de l'estat en la promoció de la digitalització i on agents econòmics i elits tecnològiques actuen conjuntament per promoure l'agenda digital. En conjunt, aquesta tesi busca aportar algunes idees centrals sobre com la resistència organitzada a la datificació i com l'acció estatal poden desafiar i alhora sostenir el poder de les pràctiques extractives de dades de les grans corporacions. Finalment, la naturalesa socialment construïda i organitzada de la digitalització sobresurt com un espai actiu tant de persuasió com de contestació per part dels actors involucrats.
Notas:Data de defensa: 28 d'agost de 2023
Departament responsable de la tesi: Societat, Política i Sostenibilitat
Descripción Física:xvi, 149 pàgines : gràfics i taules ; 30 cm
També disponible la versió en línia