La Fatiga Vocal en docentes: construcción de una escala

INTRODUCCIÓ: La fatiga vocal (FV) és un símptoma vocal primari que experimenten els docents i s'ha definit com la sensació de cansament acompanyat d'una disminució quantificable del rendiment vocal. OBJECTIU: Per a prevenir la patologia vocal es proposa elaborar un instrument d'autoav...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor Corporativo: Universitat Ramon Llull. Departament de Psicologia (-)
Otros Autores: Regatero Contreras, Silvia, autor (autor), Vila Rovira, Josep Maria, supervisor acadèmic (supervisor acadèmic)
Formato: Tesis
Idioma:Castellano
Publicado: [Barcelona] : Universitat Ramon Llull 2023
Materias:
Acceso en línea:Accés lliure
Ver en Biblioteca Universitat Ramon Llull:https://discovery.url.edu/permalink/34CSUC_URL/1im36ta/alma991009722539906719
Descripción
Sumario:INTRODUCCIÓ: La fatiga vocal (FV) és un símptoma vocal primari que experimenten els docents i s'ha definit com la sensació de cansament acompanyat d'una disminució quantificable del rendiment vocal. OBJECTIU: Per a prevenir la patologia vocal es proposa elaborar un instrument d'autoavaluació de la FV en docents. Amb els resultats de l'escala, es pretén avaluar l'estat actual de la FV en els docents i com influeixen en ella les condicions laborals. DISSENY: transversal, amb un sol grup i ex post-facto. METODOLOGIA: Es realitza una anàlisi exhaustiva dels antecedents teòrics sobre sensacions, limitacions i factors desencadenants de FV i es comparen amb altres qüestionaris que exploren la FV. Es genera una escala de 19 ítems que se sotmet segons el parer de dos logopedes especialitzats en veu professional. Una mostra de 144 docents respon el qüestionari, juntament amb el Voice Hàndicap Index-10 per a validar l'escala i un qüestionari elaborat per a descriure les característiques laborals i personals d'ells. Es realitza el refinament dels ítems, anàlisi factorial exploratòria (AFE) i confirmatòria (AFC), anàlisi de fiabilitat i validesa, anàlisi de la capacitat diagnòstica i punts de tall i anàlisi de la jerarquia subjacent entre els ítems amb anàlisis de Mokken Scale. Es realitza una anàlisi descriptiva a partir dels valors de mitjana, desviació típica i freqüències absolutes i relatives segons punts de tall i un estudi dels resultats en funció de les dades laborals, socials i personals dels participants amb procediments t-student per a dos grups independents i anàlisis de variància (ANOVA). RESULTATS: Es presenta l'Escala de Fatigabilitat vocal en Docents (EFV-D). El refinament d'ítems, AFE i AFC mostra una escala de 17 ítems agrupats en dos factors. La EFV-D mostra bons indicadors de fiabilitat i validesa. Els valors de AUC són de 0.81, mostrant els següents punts de tall: no fatiga<15, fatiga moderada entre 15 i 28 i fatiga elevada >28 de les puntuacions totals de la EFV-D. Les puntuacions mitjanes obtingudes pel col·lectiu docent en la EFV-D es troben en la franja de fatiga vocal moderada i el 72% de la mostra conviu amb fatiga vocal. Excepte el sexe i els antecedents de patologia vocal, no s’han trobat diferències significatives segons les característiques sociodemogràfiques, personals i laborals. CONCLUSIÓ: L'Escala de Fatigabilitat Vocal en Docents (EFV-D) és una eina fiable i vàlida per a detectar la fatigabilitat vocal.
Notas:Departament responsable de la tesi: Departament de Psicologia
Descripción Física:1 recurs en línia (174 pàgines)