Efectos de diversas modalidades de feedback en el aprendizaje de una tarea motora compleja en el fútbol

Aquesta tesi doctoral se centra en l’efecte agut del feedback visual en vídeo d’alta velocitat en l’aprenentatge d’una habilitat motora complexa en diferents edats. El marc de referència exposa el rol del feedback en les teories de l’aprenentatge motor, diferenciant-lo en feedback intrínsec i extrín...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor Corporativo: Universitat Ramon Llull. FPCEEB - Ciències de l'Activitat Física i l'Esport (-)
Otros Autores: Quintana Recasens, Marc, autor (autor), Buscà Safont-Tria, Bernat, supervisor acadèmic (supervisor acadèmic)
Formato: Tesis
Idioma:Castellano
Publicado: [Barcelona] : Universitat Ramon Llull 2019
Materias:
Acceso en línea:Accés lliure
Ver en Biblioteca Universitat Ramon Llull:https://discovery.url.edu/permalink/34CSUC_URL/1im36ta/alma991009669223406719
Descripción
Sumario:Aquesta tesi doctoral se centra en l’efecte agut del feedback visual en vídeo d’alta velocitat en l’aprenentatge d’una habilitat motora complexa en diferents edats. El marc de referència exposa el rol del feedback en les teories de l’aprenentatge motor, diferenciant-lo en feedback intrínsec i extrínsec a través de les seves modalitats, i aprofundeix en el seu efecte en l’aprenentatge observacional visionant-lo a velocitat real i a càmera lenta. Al mateix temps, conceptualitza el terme “habilitat motora”, profunditzant en la seva especificitat fins a arribar a l’habilitat tècnica, habilitat motora complexa pròpia de l’esport. L’habilitat tècnica del xut en el futbol s’acull com a exemple d’aquesta última i es concreten les variables biomecàniques del seu patró d’execució per realitzar-lo veloç i precís. Per portar a terme la investigació es va realitzar un experiment en el qual el participant havia de xutar una pilota en moviment cap a una diana objectiu. D’aquesta habilitat motora complexa es va valorar l’estabilitat del coeficient de variació de les variables biomecàniques i el rendiment obtingut de la combinació de la velocitat de desplaçament de la pilota i la precisió del llançament en funció de l’edat del subjecte. Durant la realització de l’experiment es va subministrar feedback visual en vídeo d’alta velocitat i verbal entre intents al grup experimental. Es va comprovar el seu efecte agut en l’aprenentatge motor en adolescents (Estudi 1), en nens (Estudi 2) i entre ambdós grups (Estudi 3). També es va comparar amb el feedback visual en vídeo a velocitat real (Estudi 2). Els resultats indiquen que el feedback visual en vídeo d’alta velocitat té un efecte agut positiu en el rendiment en la fase pràctica tant en adolescents com en nens, mostrant un major impacte en el segon grup. Aquest no es manté en la fase de retenció, sent l’afecte agut del feedback visual en vídeo a velocitat real el que obté millors resultats. De la mateixa manera, també modifica el patró motor de l’habilitat tècnica del xut. L’estabilitat del coeficient de variació de les variables biomecàniques varia segons el grup d’edat.
Descripción Física:1 recurs en línia (299 pàgines)