Sumario: | La caiguda del Muro de Berlín i la desaparició dels règims comunistes a Europa van suposar un canvi radical per al judaisme en el continent. El canvi més profund es va produir, naturalment, a Europa Central i Oriental, és a dir, en aquells països que estaven darrere del Teló d'Acer, com Hongria, Polònia, Txecoslovàquia o la República Democràtica Alemanya. Allà, mentre la descomposició política del bloc soviètic anava guanyant força, milers de persones van redescobrir els seus orígens jueus, prohibits, ocults o silenciats sota el comunisme, donant lloc a un procés de renaixement jueu. En aquest context, nombroses organitzacions filantròpiques jueves van arribar a la regió per donar suport a aquests desenvolupaments amb la missió de renovar les comunitats jueves locals.
El procés va implicar una multitud d'actors –agències jueves, organitzacions i fundacions amb seu als Estats Units, Europa i Israel– i va comportar la mobilització de professionals, especialistes i recursos financers.
Aquesta tesi explora les dinàmiques concretes d'aquesta mobilització transfronterera de cossos filantròpics jueus a favor de les comunitats jueves de l'Europa central i oriental després de la caiguda del comunisme el 1989. Estudia en profunditat els orígens històrics i l'evolució de la solidaritat jueva transnacional en els temps moderns, indaga sobre les agències i organitzacions jueves que van començar a operar a Europa després de la caiguda del Mur de Berlín, especialment, però no només, les seves fonts de finançament i la circulació de recursos econòmics. Finalment, dona compte del corpus narratiu que va sorgir sobre els jueus europeus abans i durant aquest procés, identificant aquells actors que van crear i van mobilitzar aquestes narratives.
|